logo
moodle
logo75

PolishEnglishGermanKazakhUkrainianRussian

Najlepszy Smak Lubelszczyzny 2023 po raz kolejny dla Zespołu Szkół Rolniczych w Pszczelej Woli

08.09.2023r. po raz ósmy odbył się konkurs ,,Najlepszy Smak Lubelszczyzny”, w którym wyłoniono kulinarne produkty z regionu lubelskiego wyróżniające się najważniejszymi walorami smakowymi, zapachowymi i wizualnymi. Do konkursu zgłoszono blisko 90 produktów ocenianych w kilku kategoriach, m.in.: miody, napoje, wyroby cukiernicze, produkty mleczne, owoce, warzywa, oleje i tłuszcze i inne. Nasza szkoła otrzymała tytuł ,,Najlepszy Smak Lubelszczyzny 2023 ” za miód gryczany, wielokwiatowy jasny, wielokwiatowy ciemny, malinowy, rzepakowy, rzepakowy kremowany z dodatkiem liofilizowanej maliny, rzepakowy kremowany z dodatkiem liofilizowanej cytryny. Natomiast „Całuski pszczelowolskie” nagrodzono „Najlepszym Smakiem Lubelszczyzny 2023” w kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze. Konkurs był organizowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego, Stowarzyszenie Polska Akademia Smaku z siedzibą w Poznaniu oraz Stowarzyszenie Kresowa Akademia Smaku z siedzibą w Lublinie. Konkurs „Najlepszy Smak Lubelszczyzny” ma na celu wyłonienie i promocję najlepszych produktów regionalnych i tradycyjnych oraz przetworów kulinarnych z Regionu Lubelskiego oraz nagradzanie i promowanie ich producentów.

Anna Szcześniak

Comments are closed.
Ważne linki
Kategorie