logo
kkz p1 r1 j1 k1 LO1
moodle kkz tp2 tr2 j2 LO3

PolishEnglishGermanKazakhUkrainianRussian

 Szkoła branżowa II stopnia – Technik żywienia i usług gastronomicznych

Szkoła branżowa II stopnia to możliwość rozwiązania dylematu wielu uczniów  – matura i studia wyższe czy praca w zawodzie.

Najważniejszym aspektem szkoły branżowej II stopnia jest możliwość  zdawania egzaminu maturalnego, a to wiąże się z możliwością rozpoczęcia nauki na studiach wyższych.

Warunkiem przystąpienia do egzaminu, jest nieprzerwanie nauki po szkole branżowej I stopnia.

 

KWALIFIKACJE WYODRĘBNIONE W ZAWODZIE :

 

HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Okres nauki : 2 lata

DLA KOGO :

Szkoła branżowa II stopnia jest ofertą dla absolwentów:
kończących branżową szkołę I stopnia w 2020r. w zawodzie kucharz
Absolwenci szkoły branżowej I stopnia  aby uzyskać tytuł technika  muszą  kontynuować naukę w nowo tworzonych branżowych szkołach II stopnia od 1 września 2020r.

Uczniowie szkoły branżowej II stopnia będą zdawać egzamin z kwalifikacji HGT.12 – Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.

 

KWALIFIKACJA  HGT.12 obejmuje zagadnienia z :

 

  • oceniania jakości żywności,
  • planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia,
  • organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej,
  • wykonywania usług gastronomicznych,
  • ekspedycji potraw i napojów.
  • obsługi kelnerskiej
  • układania i oceny jadłospisów,
  • organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych,
  • stosowania technik nakrywania stołu,
  • współpracy w zespole,
  • organizacji usług gastronomicznych,
  • planowania i kalkulowania kosztów produkcji,
  • języka obcego zawodowego.

 

PRAKTYCZNA NAUKA ZAWODU:

Praktyki zawodowe są realizowane w wymiarze 4 tygodni (140 godzin) w zakładach gastronomicznych w Polsce i krajach UE.  Można również odbywać staż w ramach projektu Erasmus+

MOŻLIWOŚĆ ZATRUDNIENIA

  • restauracje, kawiarnie i bary szybkiej obsługi,
  • zakłady gastronomiczne,
  • pensjonaty, domy wczasowe,
  • stołówki szkolne, szpitalne i sanatoryjne,
  • firmy cateringowych,
  • zakłady produkcji produktów i półproduktów spożywczych,
  • własna działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych.
Ważne linki
Kategorie