logo

PolishEnglishGermanKazakhUkrainianRussian

Projekt AIESEC 2014

Raz już kolejny, przestaliśmy liczyć który, miniony tydzień stanowił dla wszystkich klas uczących się w Pszczelej Woli sposobność do ubogacenia swojego praktycznego warsztatu językowego oraz ekspansji widnokręgu kulturowego – a to za sprawą kolejnej edycji programu AIESEC, którego koleją losu przyfrunęły do nas, na samym początku swego stażu w Polsce, dwie praktykantki: Meksykanka – Alejandra oraz Węgierka – Enikö.
Poza zajęciami w formie prezentacji i gier z uczniami, w obszarze oswojenia z lokalnością, nasze AIESECzanki dokonały nawiedzeń, od zawsze życzliwej Szkole Spółdzielni Pszczelarskiej ‘APIS’, kurortu konsumpcji PLAZA oraz naznaczyły stopami trotuary Starego Miasta zaawansowanym wieczorem.
Na miejscu czerpały z okazji poznania zaplecza związanego z kierunkami naszego kształcenia: pracowniami pszczelarskimi i gastronomicznymi, stajniami i ujeżdżalnią (gdzie nie obyło się bez rundy honorowej) oraz budynkami pszczelowolskiego gospodarstwa rolnego. Pośród tych ostatnich, niekryte wrażenie wywołała zawartość inwentarzowa naszej obory, z legendarną kozą Barbarą, mieszkanką odrobinę niedopasowaną fizjonomicznie do reszty lokatorów, dalece jednak zasymilowaną i równie szczęśliwą.
W ostatnie wspólne popołudnie, ku wlepionym gałkom ocznym i niecierpliwym podniebieniom kilkanaściorga wytrwałych adeptów sztuk kulinarnych globalnie pojętych, Alejandra i Enikö zaproponowały szybki wgląd w kuchnie swych krain, komponując na oczach gremium ekspresowe w swej konstrukcji: dip do chipsów kukurydzianych – Guacamole oraz ciasto makowo-cukrowe z przełamującą smak świeżą (zimową 🙂 truskawką – Mákos Guba.
Pożywny tydzień. I nie o gotowaniu wyłącznie tu mowa.

ab

Ważne linki
Kategorie