logo
kkz p1 r1 j1 k1 LO1
moodle kkz tp2 tr2 j2 LO3

PolishEnglishGermanKazakhUkrainianRussian

Projekt AIESEC 2014

Raz już kolejny, przestaliśmy liczyć który, miniony tydzień stanowił dla wszystkich klas uczących się w Pszczelej Woli sposobność do ubogacenia swojego praktycznego warsztatu językowego oraz ekspansji widnokręgu kulturowego – a to za sprawą kolejnej edycji programu AIESEC, którego koleją losu przyfrunęły do nas, na samym początku swego stażu w Polsce, dwie praktykantki: Meksykanka – Alejandra oraz Węgierka – Enikö.
Poza zajęciami w formie prezentacji i gier z uczniami, w obszarze oswojenia z lokalnością, nasze AIESECzanki dokonały nawiedzeń, od zawsze życzliwej Szkole Spółdzielni Pszczelarskiej ‘APIS’, kurortu konsumpcji PLAZA oraz naznaczyły stopami trotuary Starego Miasta zaawansowanym wieczorem.
Na miejscu czerpały z okazji poznania zaplecza związanego z kierunkami naszego kształcenia: pracowniami pszczelarskimi i gastronomicznymi, stajniami i ujeżdżalnią (gdzie nie obyło się bez rundy honorowej) oraz budynkami pszczelowolskiego gospodarstwa rolnego. Pośród tych ostatnich, niekryte wrażenie wywołała zawartość inwentarzowa naszej obory, z legendarną kozą Barbarą, mieszkanką odrobinę niedopasowaną fizjonomicznie do reszty lokatorów, dalece jednak zasymilowaną i równie szczęśliwą.
W ostatnie wspólne popołudnie, ku wlepionym gałkom ocznym i niecierpliwym podniebieniom kilkanaściorga wytrwałych adeptów sztuk kulinarnych globalnie pojętych, Alejandra i Enikö zaproponowały szybki wgląd w kuchnie swych krain, komponując na oczach gremium ekspresowe w swej konstrukcji: dip do chipsów kukurydzianych – Guacamole oraz ciasto makowo-cukrowe z przełamującą smak świeżą (zimową 🙂 truskawką – Mákos Guba.
Pożywny tydzień. I nie o gotowaniu wyłącznie tu mowa.

ab

Ważne linki
Kategorie