Święta Bożego Narodzenia to szczególny czas kultywowania wielu tradycji i zwyczajów świątecznych. Wzmacniamy w ten sposób więzy rodzinne i tworzymy niezapomnianą atmosferę. Część z tych zwyczajów sięga bardzo odległych czasów i do dziś przetrwała.
Ubieranie choinki, postne potrawy podczas wigilii, łamanie się opłatkiem, siano pod obrusem, dodatkowe puste miejsce przy stole, kolędy to są niezaprzeczalnie symbole, które zna każdy.
Boże Narodzenie wielu z nas, a szczególnie dzieciom kojarzy się również z aromatycznymi, pachnącymi przyprawami piernikami. Wypiekanie ich oraz zdobienie to w wielu domach rodzinna tradycja.
Piernik ma długą historię, przed wiekami był symbolem dobrobytu i lekarstwem, a nawet towarem eksportowym. Nazwa wywodzi się od korzennych przypraw, takich jak imbir, gałka muszkatołowa, cynamon, goździki czy właśnie pieprz, który zaczął być dodawany do ciasta z mąki i miodu.
Piernik znany jest od starożytności, jednak popularność zyskał w średniowieczu za sprawą benedyktynów, którzy zauważyli zdrowotne właściwości tych przypraw w walce z przeziębieniem. Jedna z legend głosi, że piernik musiała dostać w wianie każda panna młoda. Pokruszonego piernika dodawano do staropolskiego sosu szarego.
Współcześnie pierniki są bardzo popularnymi ciastkami, zazwyczaj wypiekane są właśnie w okresie świąt Bożego Narodzenia. Nadaje im się różne kształty i dekoruje na wiele sposobów. Wśród wielu przepisów, które możemy wykorzystać do upieczenia tych smakołyków szczególnie warty uwagi jest przepis na „Całuski pszczelowolskie”, który powstał w Pszczelej Woli. „Całuski pszczelowolskie” to drobne ciastka miodowe, które w kwietniu 2012 roku zostały wpisane na „Listę produktów Tradycyjnych” prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa. Wzmianka o pierniczkach po raz pierwszy pojawiła się w miesięczniku „Pszczelarstwo” (w 1955r.). Propagatorem i głównym realizatorem ich wypieku był wieloletni nauczyciel szkoły w Pszczelej Woli – Mieczysław Wojtacki.
Przepis na „Całuski pszczelowolskie”
Składniki:1 szklanka miodu, 1 szklanka cukru, 2 jaja, 60-80 dag mąki, 1 łyżeczka przypraw korzennych, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, wosk pszczeli
Wykonanie:
Cukier utrzeć z jajami, dodać rozpuszczony i schłodzony miód, przyprawy korzenne oraz 50 dag mąki przesianej i wymieszanej z sodą oczyszczoną. Wszystko dokładnie wymieszać, wyłożyć na stolnicę i wyrobić gładkie ciasto. Odciąć porcję, utoczyć wałeczek o grubości palca, pociąć ciasto na 1-centymetrowe kawałki i na dłoni wyrobić kuleczki. Ogrzaną blachę piekarniczą wysmarować lekko woskiem pszczelim, a po przestygnięciu układać na niej kuleczki ciasta. Piec w piekarniku około 10 minut.
Wizualizacja sposobu wykonania znajduje się na stronie szkoły w Pszczelej Woli w zakładce: O szkole https://pszczelawola.edu.pl/caluski-pszczelowolskie/
Przepis ten może nam posłużyć do nadawania piernikom innych ciekawych kształtów, a następnie dekorowania. Zapach aromatycznych, pachnących korzennymi przyprawami i miodem pierników, roznoszący się po domu na pewno będzie jednym z elementów tworzących świąteczny klimat. Życzymy pachnących piernikami świąt!
Ewa Toruń
Ewa Wachowska