6 sierpnia 2023r. na terenie parku przy Zamku w Janowcu nad Wisłą miał miejsce Wojewódzki Finał XXII Edycji Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
Konkurs odbył się w dwóch kategoriach: na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną.
Miło nam poinformować, że w kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego w podkategorii miody, ZSR CKZ otrzymał I nagrodę za miód gryczany
Do konkursu mogły być zgłaszane żywnościowe produkty regionalne przeznaczone do bezpośredniego spożycia lub sporządzania potraw. Regionalne produkty miały być związane z określonym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami, często wynikającymi ze specyficznych warunków klimatycznych i glebowych regionu, z którego pochodzą.
Organizatorzy konkursu:
Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego w Lublinie
Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie
Związek Województw Rzeczpospolitej Polskiej.