W ramach programu współfinansowanego przez Unię Europejską w dniach 25 listopada – 9 grudnia 2023 r. nasza ośmioosobowa grupa z ZSR CKZ w Pszczelej Woli wraz z dyrektorem szkoły wzięła udział w projekcie realizowanym w Spoleto we Włoszech w regionie Umbrii. Koszt projektu wyniósł 15 044 euro. Przed wyjazdem uczestniczyliśmy w przygotowaniu kulturowym i pedagogicznym, szkoleniu z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy oraz kursie języka włoskiego. Wiele uwagi w czasie przygotowań, ale również realizacji projektu za granicą poświęciliśmy zagadnieniom związanym z ochroną środowiska. Przygodę z projektem rozpoczęliśmy od wylotu z lotniska Warszawa-Modlin do Rzymu, skąd następnie udaliśmy się do miejsca docelowego, czyli Spoleto. Zakwaterowani byliśmy w zabytkowym hostelu z kompleksem ogrodowym Villa Redenta.
Kształcąc się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, przez dwa tygodnie zdobywaliśmy doświadczenie w restauracjach, tawernach zarówno na kuchni, jak i w salach restauracyjnych: Ristorante del mercato, Osteria al baccofelice, Ristorante La Pecchiarda, CaffedegliArtisti oraz Cava osteria bistrot.
Podczas wyjazdu jako opiekun towarzyszył nam dyrektor naszej szkoły – pan Marcin Kępowicz, który mógł obserwować miejsca pracy oraz naszą współpracę z tamtejszymi pracownikami. W czasie pobytu we Włoszech podszkoliliśmy umiejętności komunikacyjne z zakresu języka angielskiego, jak i włoskiego.
Program stażu oprócz doskonalenia zawodowegoumożliwił nam udział w wycieczkach, dzięki którym mogliśmy poznać kulturę i zabytki Włoch. Już na drugi dzień po naszym przylocie zwiedzaliśmy Spoleto. Pokazano nam restauracje i przeszliśmy się po pięknym mieście, gdzie zobaczyliśmy wiele ciekawych miejsc takich jak: Katedra Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny, Amfiteatr przy PiazzadellaLibertà, Akwedukt PontedelleTorri i wiele innych.
4 grudnia odbyła się druga wycieczka, do Rzymu oraz Watykanu, gdzie mieliśmy przyjemność zwiedzić m.in. Bazylikę Św. Piotra. Stolica okazała się dla nas pięknym miejscem.Szczególnie oczarowała nas architektura. Najważniejszymi punktami były: Koloseum, Fontanna di Trevi, Panteon, Forum Romanum, schody Hiszpańskie i PiazzaNavona.
Na zakończenie stażu odbył się uroczysty obiad, podczas którego otrzymaliśmy certyfikaty potwierdzające udział w projekcie oraz oceny wystawione przez pracodawców.
Włochy zachwyciły nas swoim pięknem, przepyszną kuchnią, a przede wszystkim wspaniałymi ludźmi. Możliwość odbycia praktyk w Spoleto otworzyła nam wiele drzwi dalszego rozwoju w kierunku gastronomii, ale nie tylko. Przekonaliśmy się, że warto wierzyć w marzenia i realizować postawione sobie cele.
Po powrocie do Polski dostrzegliśmy, iż jesteśmy bardziej zorganizowani, tolerancyjni oraz otwarci na inną kulturę. Udział w tym projekcie zdecydowanie wpłynął na nas pozytywnie.
Polecamy wszystkim oraz czekamy na kolejne wyjazdy projektowe! My już wiemy, że następna grupa uczniów wyjedzie do Granady w Hiszpanii za niespełna miesiąc.
Dominika Kowalska, Hubert Jargiło, Jagoda Rozwód, Kamila Kusa, Natalia Koper, Paulina Kowalik, Wiktoria Kłos, Wiktoria Wrona.