* w dniu zjazdów osób kształcących się w systemie zaocznym.
Szkoła branżowa II stopnia – Technik żywienia i usług gastronomicznych
Szkoła branżowa II stopnia to możliwość rozwiązania dylematu wielu uczniów – matura i studia wyższe czy praca w zawodzie.
Najważniejszym aspektem szkoły branżowej II stopnia jest możliwość zdawania egzaminu maturalnego, a to wiąże się z możliwością rozpoczęcia nauki na studiach wyższych.
Warunkiem przystąpienia do egzaminu, jest nieprzerwanie nauki po szkole branżowej I stopnia.
KWALIFIKACJE WYODRĘBNIONE W ZAWODZIE :
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Okres nauki : 2 lata
DLA KOGO :
Szkoła branżowa II stopnia jest ofertą dla absolwentów:
kończących branżową szkołę I stopnia w 2020r. w zawodzie kucharz
Absolwenci szkoły branżowej I stopnia aby uzyskać tytuł technika muszą kontynuować naukę w nowo tworzonych branżowych szkołach II stopnia od 1 września 2020r.
Uczniowie szkoły branżowej II stopnia będą zdawać egzamin z kwalifikacji HGT.12 – Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
KWALIFIKACJA HGT.12 obejmuje zagadnienia z :
PRAKTYCZNA NAUKA ZAWODU:
Praktyki zawodowe są realizowane w wymiarze 4 tygodni (140 godzin) w zakładach gastronomicznych w Polsce i krajach UE. Można również odbywać staż w ramach projektu Erasmus+
MOŻLIWOŚĆ ZATRUDNIENIA