W ramach programu współfinansowanego przez Unię Europejską w dniach 9 maja -23 maja 2023 r. grupa 28 uczniów z ZSR CKZ w Pszczelej Woli wraz z opiekunami wzięła udział w projekcie realizowanym w Spoleto we Włoszech w regionie Umbrii. Koszt projektu wyniósł 55728 euro. Przed wyjazdem uczniowie uczestniczyli w przygotowaniu kulturowym, pedagogicznym, szkoleniu z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy oraz kursie j. włoskiego. Wiele uwagi w czasie przygotowań, ale również realizacji projektu za granicą poświęcono zagadnieniom związanym z ochroną środowiska. Przygodę z projektem uczniowie rozpoczęli od wylotu z lotniska Chopina w Warszawie do Rzymu, skąd następnie udali się do miejsca docelowego czyli Spoleto. Zakwaterowani byli w zabytkowym hostelu z kompleksem ogrodowym Villa Redenta.
Przez dwa tygodnie uczestnicy projektu, kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, zdobywali doświadczenie w restauracjach, tawernach zarówno na kuchni, jak i salach restauracyjnych ( Osteria Al. Bacco Felice, Ristorante del Mercato, Ristorante Apollinare, Tric Trac, Ostello Villa Redenta, La Barcaccia, CAVA, Caffe degli Artisti, 900Casual Restaurant, Canasta, Taverna La Lanterna). Poznawali kuchnię specyficzną dla tego regionu. Uczniowie kształcący się w zawodzie technik pszczelarz odbyli staż w Fattoria Didattica „ Agri Leisure Time” . W stażu wzięło udział 4 nauczycieli zawodu, którzy mieli możliwość obserwacji miejsc pracy w różnych restauracjach, jak i pasiece, dzieląc się jednocześnie swoimi umiejętnościami. Wszyscy uczestnicy poszerzali swoje kompetencje z j. włoskiego oraz j. angielskiego. Program stażu oprócz pracy oferował również udział w wycieczkach, dzięki którym młodzież wraz z nauczycieli mogła poznać kulturę, zabytki Włoch. Na początek zwiedzono Spoleto, gdzie można podziwiać wiele wspaniałych miejsc: zabytkową katedrę ozdobioną dużą mozaiką i pięknymi freskami, ruiny teatru z I w. p. n. Ch., twierdzę Rocca Albornaziana czy Palazzo Vigili.
Druga niezapomniana wycieczka miała miejsce 13 maja, zwiedziliśmy wówczas Bazylikę Św. Piotra w Watykanie oraz Koloseum, Panteon, Schody Hiszpańskie, Fontannę di Trevi, Forum Romanum, Piazza Navona, Zamek Św. Anioła w Rzymie. Na zakończenie stażu odbył się uroczysty obiad, podczas którego uczniowie otrzymali certyfikaty potwierdzające udział w projekcie oraz ocenę wystawioną przez pracodawców.
Włochy oczarowały wszystkich uczestników pięknem krajobrazu, wspaniała architekturą, bogactwem smaków, a przede wszystkim ogromną życzliwością ludzi. Cytując naszych stażystów, dzięki praktykom w Spoleto zdobyli nowe doświadczenia w gastronomii, poznali kulturę kraju, wspaniałych ludzi, nauczyli się, że warto wierzyć w marzenia, iść do przodu, realizować cele.
Uczniowie po powrocie zauważyli, że są bardziej tolerancyjni i otwarci na inną kulturę, nabyli umiejętności organizacyjnych, społecznych i osobistych. Udział młodzieży oraz nauczycieli w stażu zagranicznym w znaczący sposób wpłynął na podwyższenie jakości pracy naszej szkoły.
Czekamy na kolejne wyjazdy projektowe!
Ewa Wachowska
Aneta Kępowicz
Beata Frant