logo
moodle
logo75

PolishEnglishGermanKazakhUkrainianRussian

Europejski Festiwal Smaku – dzień trzeci

10 września przypadł nam zaszczyt wspólnego gotowania z prof. Jarosławem Dumanowskim z UMK w Toruniu. Pan profesor jest autorem książek kulinarnych, interesuje się m.in. historią jedzenia, kuchnią staropolską, wyszukiwaniem i odtwarzaniem potraw wg oryginalnych receptur. Efekt końcowy to Kloski serowe tak działaj – receptura pochodzi z XVI wieku. Chcecie poznać przepis? „Weźmi sera, który by niczem nie zapachnął, a coby nie był bardzo tłusty, nastruż go misę abo dwie, przesiej go, a przydaj k niemu białej [mąki] łyżkę abo dwie, bardzo mało. Zmieszaj pospołu, a wzbij które jaje abo co potrzeba i ugnieć czyście, a nadziałaj klosków, zastaw na nie wody czystej w garcu, a gdy będą wrzeć, daj tam te kluski, aby wrzały, po tym okorzeń pieprzem, szafranem, skosztuj słono, lej masło i po tym daj na misę”. Zapraszamy do wspólnego gotowania wg tych staropolskich receptur.

Comments are closed.
Ważne linki
Kategorie