Szkoła branżowa II stopnia – Technik żywienia i usług gastronomicznych
Szkoła branżowa II stopnia to możliwość rozwiązania dylematu wielu uczniów – matura i studia wyższe czy praca w zawodzie.
Najważniejszym aspektem szkoły branżowej II stopnia jest możliwość zdawania egzaminu maturalnego, a to wiąże się z możliwością rozpoczęcia nauki na studiach wyższych.
Warunkiem przystąpienia do egzaminu, jest nieprzerwanie nauki po szkole branżowej I stopnia.
KWALIFIKACJE WYODRĘBNIONE W ZAWODZIE :
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Okres nauki : 2 lata
DLA KOGO:
Szkoła branżowa II stopnia jest ofertą dla absolwentów:
kończących branżową szkołę I stopnia w 2020 r. w zawodzie kucharz
Absolwenci szkoły branżowej I stopnia, aby uzyskać tytuł technika muszą kontynuować naukę w nowo tworzonych branżowych szkołach II stopnia od 1 września 2020 r.
Uczniowie szkoły branżowej II stopnia będą zdawać egzamin z kwalifikacji HGT.12 – Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
KWALIFIKACJA HGT.12 obejmuje zagadnienia z:
- oceniania jakości żywności,
- planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia,
- organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej,
- wykonywania usług gastronomicznych,
- ekspedycji potraw i napojów.
- obsługi kelnerskiej
- układania i oceny jadłospisów,
- organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych,
- stosowania technik nakrywania stołu,
- współpracy w zespole,
- organizacji usług gastronomicznych,
- planowania i kalkulowania kosztów produkcji,
- języka obcego zawodowego.
PRAKTYCZNA NAUKA ZAWODU:
Praktyki zawodowe są realizowane w wymiarze 4 tygodni (140 godzin) w zakładach gastronomicznych w Polsce i krajach UE. Można również odbywać staż w ramach projektu Erasmus+
MOŻLIWOŚĆ ZATRUDNIENIA
- restauracje, kawiarnie i bary szybkiej obsługi,
- zakłady gastronomiczne,
- pensjonaty, domy wczasowe,
- stołówki szkolne, szpitalne i sanatoryjne,
- firmy cateringowych,
- zakłady produkcji produktów i półproduktów spożywczych,
- własna działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych.