06.09.2024 r. po raz dziewiąty podczas Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie odbył się konkurs ,,Najlepszy Smak Lubelszczyzny”, w którym wyłoniono kulinarne produkty z regionu lubelskiego wyróżniające się najważniejszymi walorami smakowymi, zapachowymi i wizualnymi. Do konkursu zgłoszono kilkadziesiąt produktów, które oceniane były w kilku kategoriach: m.in.: miody, napoje, wyroby cukiernicze, produkty mleczne, owoce, warzywa, oleje i tłuszcze i inne.
Nasza szkoła otrzymała tytuły:
– Grand Prix w konkursie ,,Najlepszy Smak Lubelszczyzny 2024” za miód gryczany,
– „Najlepszy Smak Lubelszczyzny” 2024 za miody wielokwiatowy, rzepakowy, spadziowy i lipowy.
Natomiast „Całuski pszczelowolskie” nagrodzono „Najlepszym Smakiem Lubelszczyzny 2024” w kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze oraz tytułem Super Grand Prix na „Najlepszy Smak Lubelszczyzny” 2024.
Konkurs był organizowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego, Stowarzyszenie Polska Akademia Smaku z siedzibą w Poznaniu oraz Stowarzyszenie Kresowa Akademia Smaku z siedzibą w Lublinie. Konkurs „Najlepszy Smak Lubelszczyzny” ma na celu wyłanianie i promocję najlepszych produktów regionalnych i tradycyjnych oraz przetworów kulinarnych z Regionu Lubelskiego oraz nagradzanie i promowanie ich producentów.
Anna Szcześniak
nauczyciel w ZSR CKZ w Pszczelej Woli