logo
moodle
logo75

PolishEnglishGermanKazakhUkrainianRussian

„Najlepszy Smak Lubelszczyzny 2024” po raz kolejny dla Zespołu Szkół Rolniczych w Pszczelej Woli

06.09.2024 r. po raz dziewiąty podczas Europejskiego Festiwalu Smaku  w Lublinie odbył się konkurs ,,Najlepszy Smak Lubelszczyzny”, w którym wyłoniono kulinarne produkty z regionu lubelskiego wyróżniające się najważniejszymi walorami smakowymi, zapachowymi i wizualnymi. Do konkursu zgłoszono kilkadziesiąt produktów, które oceniane były w kilku kategoriach: m.in.: miody, napoje, wyroby cukiernicze, produkty mleczne, owoce, warzywa, oleje i tłuszcze i inne.

Nasza szkoła otrzymała tytuły:
Grand Prix  w konkursie ,,Najlepszy Smak Lubelszczyzny 2024” za miód gryczany,
– „Najlepszy Smak Lubelszczyzny” 2024 za miody wielokwiatowy, rzepakowy, spadziowy i lipowy.

Natomiast „Całuski pszczelowolskie” nagrodzono  „Najlepszym Smakiem Lubelszczyzny 2024” w kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze oraz  tytułem Super Grand Prix  na „Najlepszy Smak Lubelszczyzny” 2024.


Konkurs był organizowany przez
Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego, Stowarzyszenie Polska Akademia Smaku z siedzibą w Poznaniu oraz Stowarzyszenie Kresowa Akademia Smaku z siedzibą w Lublinie. Konkurs „Najlepszy Smak Lubelszczyzny” ma na celu wyłanianie i promocję najlepszych produktów regionalnych i tradycyjnych oraz przetworów kulinarnych z Regionu Lubelskiego oraz nagradzanie i promowanie ich producentów.

Anna Szcześniak

nauczyciel w ZSR CKZ w Pszczelej Woli

Comments are closed.
Ważne linki
Kategorie