Kursy kwalifikacyjne
Kursy kwalifikacyjne w zawodzie pszczelarz*1, technik pszczelarz*2, rolnik*1a, technik rolnik*2a, technik żywienia i usług gastronomicznych, kucharz, kelner, jeździec
Trwa już nabór na kursy kwalifikacyjne w roku szkolnym 2024/2025:
- ROL.03 i ROL.09 w zawodzie pszczelarz i technik pszczelarz
- ROL.04 i ROL.10 w zawodzie rolnik i technik rolnik
- HGT. 02 w zawodzie kucharz
- HGT. 12 w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych
- ROL.01 w zawodzie jeździec
Wymagane dokumenty:
Podanie do szkoły
Kwestionariusz
- Świadectwo ukończenia szkoły (co najmniej ośmioklasowej lub gimnazjum)
- 1 zdjęcie (aktualne)
- Zaświadczenie od lekarza medycyny pracy o braku przeciwwskazań do wykonywania zawodu (skierowanie do lekarza medycyny pracy jest wydawane w sekretariacie szkoły) – osoba, która nie dostarczy wymienionego zaświadczenia nie zostanie wpisana na listę słuchaczy
Wymagania wstępne na kursy kwalifikacyjne
- Kwalifikacyjny kurs zawodowy jest prowadzony według programu nauczania uwzględniającego podstawę programową kształcenia w zawodach, w zakresie jednej kwalifikacji. Ukończenie kwalifikacyjnego kursu zawodowego umożliwia przystąpienie do egzaminu potwierdzającego kwalifikację w zawodzie przeprowadzanego na warunkach i w sposób określony w przepisach wydanych na podstawie art. 22 ust. 2 pkt. 4 ustawy*3.
Osoba, która ukończyła kurs otrzymuje zaświadczenie o ukończeniu kursu z danej kwalifikacji.
Osoba, która zdała egzamin z danej kwalifikacji otrzymuje świadectwo potwierdzające kwalifikację w zawodzie.
Osoba, która zda egzaminy ze wszystkich kwalifikacji w danym zawodzie otrzymuje dyplom w zawodzie.
- Minimalna liczba godzin kształcenia na kwalifikacyjnym kursie zawodowym jest równa minimalnej liczbie godzin kształcenia zawodowego określonej w podstawie programowej kształcenia w zawodach dla danej kwalifikacji.
- Liczba słuchaczy uczestniczących w kwalifikacyjnym kursie zawodowym prowadzonym przez szkołę, wynosi co najmniej 20. Za zgodą organu prowadzącego liczba słuchaczy może być mniejsza niż 20.
- Kursy rozpoczynają się raz w roku (wrzesień) jeżeli spełniony jest warunek pkt.3
- Osoba przystępująca do kursu musi złożyć komplet dokumentów na 30 dni przed rozpoczęciem kursu.
- Kurs odbywa się w systemie zaocznym, (zajęcia rozpoczynają się w piątek po południu, kończą w niedzielę we wczesnych godzinach popołudniowych) dwa razy w miesiącu, jeden zjazd jest e-learningowy.
- Dla chętnych istnieje możliwość korzystania z noclegów i całodziennego wyżywienia.
- Szkoła prowadząca kwalifikacyjny kurs zawodowy jest obowiązany poinformować okręgową komisję egzaminacyjną o rozpoczęciu kształcenia na kwalifikacyjnym kursie zawodowym w terminie 14 dni od daty rozpoczęcia tego kształcenia.
Informacja powinna zawierać:
- oznaczenie podmiotu prowadzącego kwalifikacyjny kurs zawodowy;
- nazwę i symbol cyfrowy zawodu, zgodnie z klasyfikacją zawodów szkolnictwa zawodowego, oraz nazwę i oznaczenie kwalifikacji, zgodnie z podstawą programową kształcenia w zawodach, w zakresie której jest prowadzone kształcenie;
- termin rozpoczęcia i zakończenia kwalifikacyjnego kursu zawodowego;
- wykaz słuchaczy kwalifikacyjnego kursu zawodowego, zawierający imię i nazwisko, datę i miejsce urodzenia oraz numer PESEL słuchacza, a w przypadku słuchacza, który nie posiada numeru PESEL – numer dokumentu potwierdzającego jego tożsamość.
*1 Aby uzyskać tytuł zawodowy pszczelarza trzeba zdać pozytywnie egzamin z kwalifikacji ROL.03 – prowadzenie produkcji pszczelarskiej i posiadać wykształcenie co najmniej zasadnicze zawodowe.
*2 Aby uzyskać tytuł zawodowy technik pszczelarza trzeba zdać pozytywnie egzamin z kwalifikacji ROL.03 i ROL.09 – organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej i pszczelarskiej oraz posiadać wykształcenie conajmniej średnie (ogólnokształcące lub techniczne).
*1a Aby uzyskać tytuł zawodowy rolnik trzeba zdać pozytywnie egzamin z kwalifikacji ROL.04 – prowadzenie produkcji rolniczej i posiadać wykształcenie co najmniej zasadnicze zawodowe.
*2a Aby uzyskać tytuł zawodowy technik rolnik trzeba zdać pozytywnie egzamin z kwalifikacji ROL.04 i ROL.10 – organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej oraz posiadać wykształcenie conajmniej średnie (ogólnokształcące lub techniczne).
*1,1a,2,2a Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 19 MARCA 2019r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych
INFORMACJA O ZAWODZIE PSZCZELARZ i TECHNIK PSZCZELARZ
W wyniku kształcenia w zawodzie absolwent umie:
- określać przyrodnicze i gospodarcze znaczenie chowu i hodowli pszczół,
- oceniać warunki przyrodnicze, ekonomiczne i społeczne produkcji rolniczej, ze szczególnym uwzględnieniem pszczelarstwa,
- dobierać kierunki produkcji pszczelarskiej oraz organizować i prowadzić pasiekę, stosując odpowiednie technologie w zależności od bazy pożytkowej, prowadzonej gospodarki pasiecznej, wielkości produkcji i potrzeb konsumentów,
- wyposażać pasiekę oraz obsługiwać podstawowe maszyny i urządzenia stosowane w produkcji pszczelarskiej,
- pozyskiwać, konserwować i przechowywać produkty pszczele, przygotowywać produkty pszczele do sprzedaży, zgodnie z obowiązującymi normami oraz prowadzić ich sprzedaż,
- planować, organizować i wykonywać zabiegi składające się wychów matek pszczelich i tworzenie odkładów,
- rozpoznawać, zapobiegać i zwalczać stany anormalne w rodzinie pszczelej, choroby pszczół i szkodniki produktów pszczelich,
- planować, organizować i wykonywać zabiegi składające się na technologię produkcji roślinnej,
- planować, organizować i wykonywać zabiegi składające się na technologię produkcji zwierzęcej,
- stosować rachunek ekonomiczny w działalności gospodarczej,
- prowadzić uproszczoną rachunkowość,
- komunikować się z uczestnikami procesu pracy,
- stosować przepisy kodeksu pracy dotyczące praw i obowiązków pracownika i pracodawcy,
- stosować przepisy prawa w zakresie wykonywanych zadań zawodowych,
- przestrzegać przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej, ochrony środowiska i bezpieczeństwa żywności,
- udzielać pomocy przedlekarskiej ofiarom wypadków przy pracy,
- korzystać z literatury zawodowej oraz z doradztwa rolniczego,
- współpracować z organizacjami zajmującymi się pszczelarstwem,
- uczestniczyć w prawidłowym wykorzystaniu środków pomocowych dla pszczelarstwa,
- prowadzić działalność gospodarczą z zakresu biologii pszczół i rodziny pszczelej, czynników i warunków wpływających na przebieg życia rodziny pszczelej w ciągu roku, zasad zakładania pasieki, kierowania rozwojem rodziny pszczelej w sezonie łącznie z wykorzystaniem pożytków towarowych, przygotowania pasieki do zimowli, zapobiegania i rozładowywania nastroju rojowego, gospodarki wędrownej i powiększania pasieki, wychowu matek pszczelich i produkcji odkładów, chorób pszczół i higieny w gospodarstwie pasiecznym, dodatkowych kierunków produkcji pasiecznej w tym pszczelarstwa ekologicznego, wykorzystania pożytków nektarowych i spadziowych w warunkach Polski, konfekcji i przechowywania produktów pasiecznych, wykorzystania nowych technologii, organizacji produkcji oraz ekonomicznych podstaw produkcji pasiecznej i marketingu.
Ćwiczenia dotyczące praktycznego przygotowania pasieki do sezonu, obliczania kosztów produkcji pasiecznej, prowadzenia dokumentacji pasiecznej i księgowej, wykonywania drobnego sprzętu pasiecznego, wychowu matek pszczelich, robienia odkładów, sporządzania i wyrobu miodów pitnych, świec woskowych itp.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie pszczelarz może:
- podejmować pracę w firmach specjalizujących się w produkcji i przetwarzaniu miodu oraz innych produktów pszczelich,
- prowadzić działalność gospodarczą (pasiekę lub indywidualne gospodarstwo rolne).
INFORMACJA O ZAWODZIE ROLNIK I TECHNIK ROLNIK
W wyniku kształcenia w zawodzie rolnik absolwent:
- określa funkcje oraz znaczenie narządów i układów organizmu zwierząt gospodarskich;
- określa warunki niezbędne do zabezpieczenia dobrostanu zwierząt gospodarskich;
- analizuje uwarunkowania produkcji zwierzęcej oraz wymogi dobrostanu zwierząt gospodarskich;
- dobiera rasy i typy użytkowe zwierząt gospodarskich do określonych warunków gospodarstwa i technologii produkcji;
- organizuje prace związane z rozrodem zwierząt gospodarskich;
- określa fizjologiczne podstawy żywienia zwierząt gospodarskich;
- ustala normy żywienia i dawki pokarmowe dla zwierząt gospodarskich;
- analizuje wpływ racjonalnego żywienia oraz warunków zoohigienicznych na zdrowie zwierząt gospodarskich;
- planuje i organizuje prace związane z konserwowaniem i przechowywaniem pasz;
- organizuje prace związane z przygotowaniem i zadawaniem pasz;
- organizuje przechowywanie i sprzedaż produktów zwierzęcych z zachowaniem norm jakości zdrowotnej i bezpieczeństwa żywności;
- prowadzi prace hodowlane w gospodarstwie rolnym;
- określa wpływ chowu i hodowli zwierząt na środowisko naturalne;
- organizuje produkcję zwierzęcą zgodnie ze Zwykłą Dobrą Praktyką Rolniczą i z Zasadami Wzajemnej Zgodności;
- planuje produkcję zwierzęcą w gospodarstwie rolnym na podstawie rachunku ekonomicznego;
- nadzoruje realizację zadań wykonywanych w produkcji zwierzęcej;
- korzysta z programów komputerowych wspomagających organizację i nadzorowanie produkcji zwierzęcej.
- określa położenie narządów i układów w organizmach zwierząt gospodarskich;
- określa procesy życiowe zachodzące w organizmach zwierząt gospodarskich;
- rozpoznaje gatunki, typy użytkowe i rasy zwierząt gospodarskich;
- określa kierunki chowu zwierząt gospodarskich;
- rozpoznaje i ocenia jakość pasz stosowanych w żywieniu zwierząt gospodarskich;
- przygotowuje, konserwuje i przechowuje pasze;
- analizuje wpływ racjonalnego żywienia zwierząt gospodarskich na wyniki produkcyjne i ekonomiczne;
- dobiera narzędzia, urządzenia i maszyny do prac w produkcji zwierzęcej;
- obsługuje maszyny i urządzenia stosowane w produkcji zwierzęcej;
- wykonuje prace związane z żywieniem, rozrodem oraz pielęgnacją zwierząt gospodarskich;
- wykonuje prace związane z higieną zwierząt i utrzymaniem pomieszczeń gospodarskich;
- określa warunki zoohigieniczne w pomieszczeniach dla zwierząt gospodarskich;
- prowadzi produkcję zwierzęcą zgodnie ze Zwykłą Dobrą Praktyką Rolniczą i z Zasadami Wzajemnej Zgodności;
- rozpoznaje objawy chorobowe na podstawie wyglądu i zachowania zwierząt gospodarskich;
- przestrzega zasad identyfikacji i rejestracji oraz obrotem zwierzętami gospodarskimi;
- stosuje metody ekologiczne w produkcji zwierzęcej;
- przygotowuje zwierzęta do aukcji, pokazów i wystaw;
- przygotowuje zwierzęta i produkty pochodzenia zwierzęcego do sprzedaży;
- prowadzi sprzedaż bezpośrednią zwierząt i produktów pochodzenia zwierzęcego.
- posługuje się dokumentacją techniczną, instrukcjami obsługi maszyn i urządzeń rolniczych oraz normami i katalogami;
- rozpoznaje materiały konstrukcyjne i eksploatacyjne stosowane w maszynach i urządzeniach rolniczych;
- obsługuje urządzenia i systemy energetyki odnawialnej;
- obsługuje urządzenia wodociągowe stosowane w budynkach inwentarskich;
- obsługuje i konserwuje urządzenia wodno-melioracyjne;
- dobiera pojazdy i środki transportu do rodzaju prac wykonywanych w rolnictwie;
- przygotowuje do pracy pojazdy, maszyny, narzędzia i urządzenia;
- przeprowadza kalibrację opryskiwaczy stosowanych w ochronie roślin;
- wykonuje czynności związane z przeglądami technicznymi oraz konserwacją pojazdów, maszyn i urządzeń rolniczych.
Ponadto w zawodzie technik rolnik absolwent:
- przewiduje pogodę na podstawie pomiarów czynników atmosferycznych oraz obserwacji zjawisk meteorologicznych, prognoz i map pogody,
- posługuje się przyrządami meteorologicznymi;
- wykonuje przeglądy techniczne urządzeń melioracyjnych oraz planuje ich konserwację i naprawę;
- planuje sposoby przeciwdziałania procesom degradacji i dewastacji gleb;
- projektuje zmianowania roślin w zależności od warunków klimatyczno-glebowych;
- planuje i organizuje prace związane z uprawą roli, nawożeniem i ochroną roślin uprawnych;
- dobiera maszyny i narzędzia do rodzaju zabiegów uprawowych z uwzględnieniem wymagań roślin uprawnych;
- dobiera technologie produkcji roślin uprawnych oraz produkcji pasz na użytkach zielonych;
- prowadzi plantacje nasienne;
- organizuje proces produkcji roślinnej zgodnie ze Zwykłą Dobrą Praktyką Rolniczą i z Zasadami Wzajemnej Zgodności;
- organizuje przechowywanie i sprzedaż produktów roślinnych z zachowaniem norm jakości i bezpieczeństwa żywności;
- planuje produkcję roślinną w gospodarstwie rolnym na podstawie analizy ekonomicznej;
- nadzoruje realizację zadań w zakresie produkcji roślinnej;
- stosuje przepisy prawa dotyczące nasiennictwa, ochrony środowiska, ochrony roślin i bezpieczeństwa żywności;
- korzysta z programów komputerowych do wspomagania organizacji i kontroli procesu produkcji roślinnej.
- określa funkcje oraz znaczenie narządów i układów organizmu zwierząt gospodarskich;
- określa warunki niezbędne do zabezpieczenia dobrostanu zwierząt gospodarskich;
- analizuje uwarunkowania produkcji zwierzęcej oraz wymogi dobrostanu zwierząt gospodarskich;
- dobiera rasy i typy użytkowe zwierząt gospodarskich do określonych warunków gospodarstwa i technologii produkcji;
- organizuje prace związane z rozrodem zwierząt gospodarskich;
- określa fizjologiczne podstawy żywienia zwierząt gospodarskich;
- ustala normy żywienia i dawki pokarmowe dla zwierząt gospodarskich;
- analizuje wpływ racjonalnego żywienia oraz warunków zoohigienicznych na zdrowie zwierząt gospodarskich;
- planuje i organizuje prace związane z konserwowaniem i przechowywaniem pasz;
- organizuje prace związane z przygotowaniem i zadawaniem pasz;
- organizuje przechowywanie i sprzedaż produktów zwierzęcych z zachowaniem norm jakości zdrowotnej i bezpieczeństwa żywności;
- prowadzi prace hodowlane w gospodarstwie rolnym;
- określa wpływ chowu i hodowli zwierząt na środowisko naturalne;
- organizuje produkcję zwierzęcą zgodnie ze Zwykłą Dobrą Praktyką Rolniczą i
z Zasadami Wzajemnej Zgodności; - planuje produkcję zwierzęcą w gospodarstwie rolnym na podstawie rachunku ekonomicznego;
- nadzoruje realizację zadań wykonywanych w produkcji zwierzęcej;
- korzysta z programów komputerowych wspomagających organizację i nadzorowanie produkcji zwierzęcej.
- przestrzega norm jakościowych i zasad standaryzacji produktów rolniczych;
- sporządza biznesplan;
- stosuje rachunek ekonomiczny w działalności rolniczej;
- rozróżnia i oblicza podatki związane z działalnością rolniczą;
- korzysta z usług instytucji i organizacji działających na rzecz wsi i rolnictwa;
- korzysta ze środków finansowych na rozwój rolnictwa i obszarów wiejskich;
- stosuje programy komputerowe wspomagające wykonywanie zadań.
INFORMACJE O ZAWODZIE TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
W wyniku kształcenia w zawodzie absolwent:
- rozróżnia pojęcia związane z bezpieczeństwem i higieną pracy, ochroną przeciwpożarową, ochroną środowiska i ergonomią;
- określa prawa i obowiązki pracownika oraz pracodawcy w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy;
- przewiduje zagrożenia dla zdrowia i życia człowieka oraz mienia i środowiska związane z wykonywaniem zadań zawodowych;
- przestrzega zasad bezpieczeństwa i higieny pracy oraz stosuje przepisy prawa dotyczące ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska;
- stosuje przepisy prawa dotyczące prowadzenia działalności gospodarczej;
- planuje i podejmuje działania marketingowe prowadzonej działalności gospodarczej;
- rozróżnia surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze stosowane w produkcji gastronomicznej;
- przestrzega zasad racjonalnego wykorzystania surowców;
- przestrzega zasad gospodarki odpadami;
- przestrzega zasad racjonalnego żywienia;
- posługuje się instrukcjami obsługi maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji gastronomicznej;
- rozróżnia systemy zapewniania jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności;
- interpretuje oznakowania żywności;
- ocenia żywność pod względem towaroznawczym;
- klasyfikuje żywność w zależności od trwałości, pochodzenia, wartości odżywczej i przydatności kulinarnej;
- dobiera metody utrwalania żywności;
- określa rolę funkcjonalnego układu pomieszczeń w organizacji pracy zakładu gastronomicznego;
- stosuje receptury gastronomiczne;
- ocenia organoleptycznie żywność;
- dobiera zastawę stołową do ekspedycji potraw i napojów;
- porcjuje, dekoruje i wydaje potrawy i napoje;
- oblicza wartość energetyczną i odżywczą potraw;
- planuje posiłki oraz układa jadłospisy;
- dobiera zastawę i bieliznę stołową;
- wykonuje czynności porządkowe, rozlicza sprzęt, zastawę i bieliznę stołową po wykonaniu usług gastronomicznych;
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych może:
- podejmować pracę w specjalistycznych zakładach gastronomicznych,
- prowadzić działalność gospodarczą
Zajęcia prowadzi doświadczona kadra ZSR CKZ w Pszczelej Woli doskonale łącząca teorię z praktyką.
Z naszej oferty mogą korzystać wszyscy zainteresowani podnoszeniem swoich kwalifikacji. Po zakończeniu kursu słuchacze składają egzamin z poszczególnych kwalifikacji i uzyskują zaświadczenie o ukończeniu kwalifikacyjnego kursu zawodowego uprawniające do przystąpienia do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodzie wymienionym w zaświadczeniu.