Kursy kwalifikacyjne

Kursy kwalifikacyjne w zawodzie pszczelarz*1, technik pszczelarz*2, rolnik*1a, technik rolnik*2a, technik żywienia i usług gastronomicznych, kucharz, kelner, jeździec

Trwa już nabór na kursy kwalifikacyjne w roku szkolnym 2024/2025:

  • ROL.03 i ROL.09 w zawodzie pszczelarz i technik pszczelarz
  • ROL.04 i ROL.10 w zawodzie rolnik i technik rolnik
  • HGT. 02 w zawodzie kucharz
  • HGT. 12 w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych
  • ROL.01 w zawodzie jeździec

Wymagane dokumenty:

Podanie do szkoły

image

PODANIE DO SZKOŁY w zawodzie kucharz, technik żywienia i usług gastronomicznych

Plik DOCX, rozmiar 20 KB

image

PODANIE DO SZKOŁY w zawodzie jeździec

Plik DOCX, rozmiar 20 KB

 

image

PODANIE DO SZKOŁY w zawodzie pszczelarz i technik pszczelarz

Plik DOCX, rozmiar 20 KB

 

image

PODANIE DO SZKOŁY w zawodzie rolnik i technik rolnik

Plik DOCX, rozmiar 20 KB

 

Kwestionariusz

image

Kwestionariusz osobowy

Plik DOCX, rozmiar 21 KB

  • Świadectwo ukończenia szkoły (co najmniej ośmioklasowej lub gimnazjum)
  • 1 zdjęcie (aktualne)
  • Zaświadczenie od lekarza medycyny pracy o braku przeciwwskazań do wykonywania zawodu (skierowanie do lekarza medycyny pracy jest wydawane w sekretariacie szkoły) – osoba, która nie dostarczy wymienionego zaświadczenia nie zostanie wpisana na listę słuchaczy

Wymagania wstępne na kursy kwalifikacyjne

  1. Kwalifikacyjny kurs zawodowy jest prowadzony według programu nauczania uwzględniającego podstawę programową kształcenia w zawodach, w zakresie jednej kwalifikacji. Ukończenie kwalifikacyjnego kursu zawodowego umożliwia przystąpienie do egzaminu potwierdzającego kwalifikację w zawodzie przeprowadzanego na warunkach i w sposób określony w przepisach wydanych na podstawie art. 22 ust. 2 pkt. 4 ustawy*3.

Osoba, która ukończyła kurs otrzymuje zaświadczenie o ukończeniu kursu z danej kwalifikacji.

Osoba, która zdała egzamin z danej kwalifikacji otrzymuje świadectwo potwierdzające kwalifikację w zawodzie.

Osoba, która zda egzaminy ze wszystkich kwalifikacji w danym zawodzie otrzymuje dyplom w zawodzie.

  1. Minimalna liczba godzin kształcenia na kwalifikacyjnym kursie zawodowym jest równa minimalnej liczbie godzin kształcenia zawodowego określonej w podstawie programowej kształcenia w zawodach dla danej kwalifikacji.
  2. Liczba słuchaczy uczestniczących w kwalifikacyjnym kursie zawodowym prowadzonym przez szkołę, wynosi co najmniej 20. Za zgodą organu prowadzącego liczba słuchaczy może być mniejsza niż 20.
  3. Kursy rozpoczynają się raz w roku (wrzesień) jeżeli spełniony jest warunek pkt.3
  4. Osoba przystępująca do kursu musi złożyć komplet dokumentów na 30 dni przed rozpoczęciem kursu.
  5. Kurs odbywa się w systemie zaocznym, (zajęcia rozpoczynają się w piątek po południu, kończą w niedzielę we wczesnych godzinach popołudniowych) dwa razy w miesiącu, jeden zjazd jest e-learningowy.
  6. Dla chętnych istnieje możliwość korzystania z noclegów i całodziennego wyżywienia.
  7. Szkoła prowadząca kwalifikacyjny kurs zawodowy jest obowiązany poinformować okręgową komisję egzaminacyjną o rozpoczęciu kształcenia na kwalifikacyjnym kursie zawodowym w terminie 14 dni od daty rozpoczęcia tego kształcenia.

Informacja powinna zawierać:

  1. oznaczenie podmiotu prowadzącego kwalifikacyjny kurs zawodowy;
  2. nazwę i symbol cyfrowy zawodu, zgodnie z klasyfikacją zawodów szkolnictwa zawodowego, oraz nazwę i oznaczenie kwalifikacji, zgodnie z podstawą programową kształcenia w zawodach, w zakresie której jest prowadzone kształcenie;
  3. termin rozpoczęcia i zakończenia kwalifikacyjnego kursu zawodowego;
  4. wykaz słuchaczy kwalifikacyjnego kursu zawodowego, zawierający imię i nazwisko, datę i miejsce urodzenia oraz numer PESEL słuchacza, a w przypadku słuchacza, który nie posiada numeru PESEL – numer dokumentu potwierdzającego jego tożsamość.

*1 Aby uzyskać tytuł zawodowy pszczelarza trzeba zdać pozytywnie egzamin z kwalifikacji ROL.03 – prowadzenie produkcji pszczelarskiej i posiadać wykształcenie co najmniej zasadnicze zawodowe.

*2 Aby uzyskać tytuł zawodowy technik pszczelarza trzeba zdać pozytywnie egzamin z kwalifikacji ROL.03 i ROL.09 – organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej i pszczelarskiej oraz posiadać wykształcenie conajmniej średnie (ogólnokształcące lub techniczne).

*1a Aby uzyskać tytuł zawodowy rolnik trzeba zdać pozytywnie egzamin z kwalifikacji ROL.04 – prowadzenie produkcji rolniczej i posiadać wykształcenie co najmniej zasadnicze zawodowe.

*2a Aby uzyskać tytuł zawodowy technik rolnik trzeba zdać pozytywnie egzamin z kwalifikacji ROL.04 i ROL.10 – organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej oraz posiadać wykształcenie conajmniej średnie (ogólnokształcące lub techniczne).

*1,1a,2,2a Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 19 MARCA 2019r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych

INFORMACJA O ZAWODZIE PSZCZELARZ i TECHNIK PSZCZELARZ

W wyniku kształcenia w zawodzie absolwent umie:

  • określać przyrodnicze i gospodarcze znaczenie chowu i hodowli pszczół,
  • oceniać warunki przyrodnicze, ekonomiczne i społeczne produkcji rolniczej, ze szczególnym uwzględnieniem pszczelarstwa,
  • dobierać kierunki produkcji pszczelarskiej oraz organizować i prowadzić pasiekę, stosując odpowiednie technologie w zależności od bazy pożytkowej, prowadzonej gospodarki pasiecznej, wielkości produkcji i potrzeb konsumentów,
  • wyposażać pasiekę oraz obsługiwać podstawowe maszyny i urządzenia stosowane w produkcji pszczelarskiej,
  • pozyskiwać, konserwować i przechowywać produkty pszczele, przygotowywać produkty pszczele do sprzedaży, zgodnie z obowiązującymi normami oraz prowadzić ich sprzedaż,
  • planować, organizować i wykonywać zabiegi składające się wychów matek pszczelich i tworzenie odkładów,
  • rozpoznawać, zapobiegać i zwalczać stany anormalne w rodzinie pszczelej, choroby pszczół i szkodniki produktów pszczelich,
  • planować, organizować i wykonywać zabiegi składające się na technologię produkcji roślinnej,
  • planować, organizować i wykonywać zabiegi składające się na technologię produkcji zwierzęcej,
  •  stosować rachunek ekonomiczny w działalności gospodarczej,
  • prowadzić uproszczoną rachunkowość,
  • komunikować się z uczestnikami procesu pracy,
  • stosować przepisy kodeksu pracy dotyczące praw i obowiązków pracownika i pracodawcy,
  • stosować przepisy prawa w zakresie wykonywanych zadań zawodowych,
  • przestrzegać przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej, ochrony środowiska i bezpieczeństwa żywności,
  • udzielać pomocy przedlekarskiej ofiarom wypadków przy pracy,
  • korzystać z literatury zawodowej oraz z doradztwa rolniczego,
  • współpracować z organizacjami zajmującymi się pszczelarstwem,
  • uczestniczyć w prawidłowym wykorzystaniu środków pomocowych dla pszczelarstwa,
  • prowadzić działalność gospodarczą z zakresu biologii pszczół i rodziny pszczelej, czynników i warunków wpływających na przebieg życia rodziny pszczelej w ciągu roku, zasad zakładania pasieki, kierowania rozwojem rodziny pszczelej w sezonie łącznie z wykorzystaniem pożytków towarowych, przygotowania pasieki do zimowli, zapobiegania i rozładowywania nastroju rojowego, gospodarki wędrownej i powiększania pasieki, wychowu matek pszczelich i produkcji odkładów, chorób pszczół i higieny w gospodarstwie pasiecznym, dodatkowych kierunków produkcji pasiecznej w tym pszczelarstwa ekologicznego, wykorzystania pożytków nektarowych i spadziowych w warunkach Polski, konfekcji i przechowywania produktów pasiecznych, wykorzystania nowych technologii, organizacji produkcji oraz ekonomicznych podstaw produkcji pasiecznej i marketingu.

Ćwiczenia dotyczące praktycznego przygotowania pasieki do sezonu, obliczania kosztów produkcji pasiecznej, prowadzenia dokumentacji pasiecznej i księgowej, wykonywania drobnego sprzętu pasiecznego, wychowu matek pszczelich, robienia odkładów, sporządzania i wyrobu miodów pitnych, świec woskowych itp.

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie pszczelarz może:

  • podejmować pracę w firmach specjalizujących się w produkcji i przetwarzaniu miodu oraz innych produktów pszczelich,
  • prowadzić działalność gospodarczą (pasiekę lub indywidualne gospodarstwo rolne).

INFORMACJA O ZAWODZIE ROLNIK I TECHNIK ROLNIK

W wyniku kształcenia w zawodzie rolnik absolwent:

 
  • określa funkcje oraz znaczenie narządów i układów organizmu zwierząt gospodarskich;
  • określa warunki niezbędne do zabezpieczenia dobrostanu zwierząt gospodarskich;
  • analizuje uwarunkowania produkcji zwierzęcej oraz wymogi dobrostanu zwierząt gospodarskich;
  • dobiera rasy i typy użytkowe zwierząt gospodarskich do określonych warunków gospodarstwa i technologii produkcji;
  • organizuje prace związane z rozrodem zwierząt gospodarskich;
  • określa fizjologiczne podstawy żywienia zwierząt gospodarskich;
  • ustala normy żywienia i dawki pokarmowe dla zwierząt gospodarskich;
  • analizuje wpływ racjonalnego żywienia oraz warunków zoohigienicznych na zdrowie zwierząt gospodarskich;
  • planuje i organizuje prace związane z konserwowaniem i przechowywaniem pasz;
  • organizuje prace związane z przygotowaniem i zadawaniem pasz;
  • organizuje przechowywanie i sprzedaż produktów zwierzęcych z zachowaniem norm jakości zdrowotnej i bezpieczeństwa żywności;
  • prowadzi prace hodowlane w gospodarstwie rolnym;
  • określa wpływ chowu i hodowli zwierząt na środowisko naturalne;
  • organizuje produkcję zwierzęcą zgodnie ze Zwykłą Dobrą Praktyką Rolniczą i z Zasadami Wzajemnej Zgodności;
  • planuje produkcję zwierzęcą w gospodarstwie rolnym na podstawie rachunku ekonomicznego;
  • nadzoruje realizację zadań wykonywanych w produkcji zwierzęcej;
  • korzysta z programów komputerowych wspomagających organizację i nadzorowanie produkcji zwierzęcej.
  • określa położenie narządów i układów w organizmach zwierząt gospodarskich;
  • określa procesy życiowe zachodzące w organizmach zwierząt gospodarskich;
  • rozpoznaje gatunki, typy użytkowe i rasy zwierząt gospodarskich;
  • określa kierunki chowu zwierząt gospodarskich;
  • rozpoznaje i ocenia jakość pasz stosowanych w żywieniu zwierząt gospodarskich;
  • przygotowuje, konserwuje i przechowuje pasze;
  • analizuje wpływ racjonalnego żywienia zwierząt gospodarskich na wyniki produkcyjne i ekonomiczne;
  • dobiera narzędzia, urządzenia i maszyny do prac w produkcji zwierzęcej;
  • obsługuje maszyny i urządzenia stosowane w produkcji zwierzęcej;
  • wykonuje prace związane z żywieniem, rozrodem oraz pielęgnacją zwierząt gospodarskich;
  • wykonuje prace związane z higieną zwierząt i utrzymaniem pomieszczeń gospodarskich;
  • określa warunki zoohigieniczne w pomieszczeniach dla zwierząt gospodarskich;
  • prowadzi produkcję zwierzęcą zgodnie ze Zwykłą Dobrą Praktyką Rolniczą i z Zasadami Wzajemnej Zgodności;
  • rozpoznaje objawy chorobowe na podstawie wyglądu i zachowania zwierząt gospodarskich;
  • przestrzega zasad identyfikacji i rejestracji oraz obrotem zwierzętami gospodarskimi;
  • stosuje metody ekologiczne w produkcji zwierzęcej;
  • przygotowuje zwierzęta do aukcji, pokazów i wystaw;
  • przygotowuje zwierzęta i produkty pochodzenia zwierzęcego do sprzedaży;
  • prowadzi sprzedaż bezpośrednią zwierząt i produktów pochodzenia zwierzęcego.
  • posługuje się dokumentacją techniczną, instrukcjami obsługi maszyn i urządzeń rolniczych oraz normami i katalogami;
  • rozpoznaje materiały konstrukcyjne i eksploatacyjne stosowane w maszynach i urządzeniach rolniczych;
  • obsługuje urządzenia i systemy energetyki odnawialnej;
  • obsługuje urządzenia wodociągowe stosowane w budynkach inwentarskich;
  • obsługuje i konserwuje urządzenia wodno-melioracyjne;
  • dobiera pojazdy i środki transportu do rodzaju prac wykonywanych w rolnictwie;
  • przygotowuje do pracy pojazdy, maszyny, narzędzia i urządzenia;
  • przeprowadza kalibrację opryskiwaczy stosowanych w ochronie roślin;
  • wykonuje czynności związane z przeglądami technicznymi oraz konserwacją pojazdów, maszyn i urządzeń rolniczych.

Ponadto w zawodzie technik rolnik absolwent:

  • przewiduje pogodę na podstawie pomiarów czynników atmosferycznych oraz obserwacji zjawisk meteorologicznych, prognoz i map pogody,
  • posługuje się przyrządami meteorologicznymi;
  • wykonuje przeglądy techniczne urządzeń melioracyjnych oraz planuje ich konserwację i naprawę;
  • planuje sposoby przeciwdziałania procesom degradacji i dewastacji gleb;
  • projektuje zmianowania roślin w zależności od warunków klimatyczno-glebowych;
  • planuje i organizuje prace związane z uprawą roli, nawożeniem i ochroną roślin uprawnych;
  • dobiera maszyny i narzędzia do rodzaju zabiegów uprawowych z uwzględnieniem wymagań roślin uprawnych;
  • dobiera technologie produkcji roślin uprawnych oraz produkcji pasz na użytkach zielonych;
  • prowadzi plantacje nasienne;
  • organizuje proces produkcji roślinnej zgodnie ze Zwykłą Dobrą Praktyką Rolniczą i z Zasadami Wzajemnej Zgodności;
  • organizuje przechowywanie i sprzedaż produktów roślinnych z zachowaniem norm jakości i bezpieczeństwa żywności;
  • planuje produkcję roślinną w gospodarstwie rolnym na podstawie analizy ekonomicznej;
  • nadzoruje realizację zadań w zakresie produkcji roślinnej;
  • stosuje przepisy prawa dotyczące nasiennictwa, ochrony środowiska, ochrony roślin i bezpieczeństwa żywności;
  • korzysta z programów komputerowych do wspomagania organizacji i kontroli procesu produkcji roślinnej.
  • określa funkcje oraz znaczenie narządów i układów organizmu zwierząt gospodarskich;
  • określa warunki niezbędne do zabezpieczenia dobrostanu zwierząt gospodarskich;
  • analizuje uwarunkowania produkcji zwierzęcej oraz wymogi dobrostanu zwierząt gospodarskich;
  • dobiera rasy i typy użytkowe zwierząt gospodarskich do określonych warunków gospodarstwa i technologii produkcji;
  • organizuje prace związane z rozrodem zwierząt gospodarskich;
  • określa fizjologiczne podstawy żywienia zwierząt gospodarskich;
  • ustala normy żywienia i dawki pokarmowe dla zwierząt gospodarskich;
  • analizuje wpływ racjonalnego żywienia oraz warunków zoohigienicznych na zdrowie zwierząt gospodarskich;
  • planuje i organizuje prace związane z konserwowaniem i przechowywaniem pasz;
  • organizuje prace związane z przygotowaniem i zadawaniem pasz;
  • organizuje przechowywanie i sprzedaż produktów zwierzęcych z zachowaniem norm jakości zdrowotnej i bezpieczeństwa żywności;
  • prowadzi prace hodowlane w gospodarstwie rolnym;
  • określa wpływ chowu i hodowli zwierząt na środowisko naturalne;
  • organizuje produkcję zwierzęcą zgodnie ze Zwykłą Dobrą Praktyką Rolniczą i
    z Zasadami Wzajemnej Zgodności;
  • planuje produkcję zwierzęcą w gospodarstwie rolnym na podstawie rachunku ekonomicznego;
  • nadzoruje realizację zadań wykonywanych w produkcji zwierzęcej;
  • korzysta z programów komputerowych wspomagających organizację i nadzorowanie produkcji zwierzęcej.
  • przestrzega norm jakościowych i zasad standaryzacji produktów rolniczych;
  • sporządza biznesplan;
  • stosuje rachunek ekonomiczny w działalności rolniczej;
  • rozróżnia i oblicza podatki związane z działalnością rolniczą;
  • korzysta z usług instytucji i organizacji działających na rzecz wsi i rolnictwa;
  • korzysta ze środków finansowych na rozwój rolnictwa i obszarów wiejskich;
  • stosuje programy komputerowe wspomagające wykonywanie zadań.

INFORMACJE O ZAWODZIE TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

W wyniku kształcenia w zawodzie absolwent:

  • rozróżnia pojęcia związane z bezpieczeństwem i higieną pracy, ochroną przeciwpożarową, ochroną środowiska i ergonomią;
  • określa prawa i obowiązki pracownika oraz pracodawcy w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy;
  • przewiduje zagrożenia dla zdrowia i życia człowieka oraz mienia i środowiska związane z wykonywaniem zadań zawodowych;
  • przestrzega zasad bezpieczeństwa i higieny pracy oraz stosuje przepisy prawa dotyczące ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska;
  • stosuje przepisy prawa dotyczące prowadzenia działalności gospodarczej;
  • planuje i podejmuje działania marketingowe prowadzonej działalności gospodarczej;
  • rozróżnia surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze stosowane w produkcji gastronomicznej;
  • przestrzega zasad racjonalnego wykorzystania surowców;
  • przestrzega zasad gospodarki odpadami;
  • przestrzega zasad racjonalnego żywienia;
  • posługuje się instrukcjami obsługi maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji gastronomicznej;
  • rozróżnia systemy zapewniania jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności;
  • interpretuje oznakowania żywności;
  • ocenia żywność pod względem towaroznawczym;
  • klasyfikuje żywność w zależności od trwałości, pochodzenia, wartości odżywczej i przydatności kulinarnej;
  • dobiera metody utrwalania żywności;
  • określa rolę funkcjonalnego układu pomieszczeń w organizacji pracy zakładu gastronomicznego;
  • stosuje receptury gastronomiczne;
  • ocenia organoleptycznie żywność;
  • dobiera zastawę stołową do ekspedycji potraw i napojów;
  • porcjuje, dekoruje i wydaje potrawy i napoje;
  • oblicza wartość energetyczną i odżywczą potraw;
  • planuje posiłki oraz układa jadłospisy;
  • dobiera zastawę i bieliznę stołową;
  • wykonuje czynności porządkowe, rozlicza sprzęt, zastawę i bieliznę stołową po wykonaniu usług gastronomicznych;

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych może:

  • podejmować pracę w specjalistycznych zakładach gastronomicznych,
  • prowadzić działalność gospodarczą

Zajęcia prowadzi doświadczona kadra ZSR CKZ w Pszczelej Woli doskonale łącząca teorię z praktyką.

Z naszej oferty mogą korzystać wszyscy zainteresowani podnoszeniem swoich kwalifikacji. Po zakończeniu kursu słuchacze składają egzamin z poszczególnych kwalifikacji i uzyskują zaświadczenie o ukończeniu kwalifikacyjnego kursu zawodowego uprawniające do przystąpienia do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodzie wymienionym w zaświadczeniu.