W dniu 21.09.2021r. w Zespole Szkół Rolniczych CKZ w Pszczelej Woli odbyła się konferencja podsumowująca projekt „ Z Pszczelej Woli do Europy”’ finansowany ze środków programu Erasmus+. Projekt w naszej szkole jest realizowany od 1 grudnia 2019 roku. Wszystkie koszty związane z udziałem młodzieży w projekcie były finansowane ze środków programu Erasmus+. Całkowity koszt realizacji projektu wyniósł 74 628,00 Euro.
W spotkaniu uczestniczyli zaproszeni goście: pani Anna Zielińska – Naczelnik Wydziału Edukacji, Promocji i Spraw Społecznych Starostwa Powiatowego w Lublinie, pani Anna Dudziak – Główna Księgowa Centrum Usług Wspólnych Powiatu Lubelskiego, pani Elżbieta Konowałek – pracownik KMP w Lublinie, pan Zdzisław Kraśnicki – dzielnicowy Komisariatu Policji w Bychawie, pan Piotr Huszcz – kucharz przygotowujący potrawy kuchni włoskiej i portugalskiej, dyrekcja szkoły oraz uczestnicy staży – nasza młodzież.
W projekcie uczestniczyły dwie grupy uczniów po 16 osób kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Jedna realizowała staż we Włoszech w miejscowości Spoleto, a druga grupa – w Portugalii w Bradze. Każdą grupą opiekowało się dwóch nauczycieli: Anna Szcześniak i Regina Pastucha we Włoszech, w Portugalii Ewa Wachowska i Aneta Kępowicz.
Anna Szcześniak razem z dyrektorem szkoły – panem Marcinem Kępowiczem wręczyli wszystkim uczestnikom staży dokumenty potwierdzające jego odbycie min.: Europass – Mobilność – kartę oceny wystawioną przez każdego z pracodawców oraz certyfikaty ukończenia kursów języka włoskiego i portugalskiego, przygotowania kulturowego i pedagogicznego oraz ukończenia stażu. Uczniowie przedstawili prezentacje multimedialne z pobytu na stażach.
Na zakończenie wszyscy obecni zostali poczęstowani imponującym tortem oraz potrawami kuchni włoskiej i portugalskiej przygotowanymi w trakcie pokazu przez Pana Piotra Huszcza.
Anna Szcześniak