logo
moodle_zsrckz4

PolishEnglishGermanKazakhUkrainianRussian

Bitwa na drobiowe smaki

Bitwa na drobiowe smaki jest ogólnopolskim konkursem kulinarnym adresowanym do uczniów szkół ponadgimnazjalnych o profilu gastronomicznym. Nasza szkołę reprezentowali Sebastian Milanowski i Michał Rzymek z klasy IV b TŻiUG.

Głównym bohaterem „Bitwy na drobiowe smaki” był kurczak. Został on wybrany nieprzypadkowo – projekt jest prowadzony przez Krajową Federację Hodowców Drobiu i Producentów Jaj i sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego. Konkurs jest najważniejszą częścią kampanii „Zwalczanie mitów na temat szkodliwych właściwości mięsa drobiowego wśród uczniów szkół ponadgimnazjalnych”. Oprócz części konkursowej, polegającej na przygotowaniu potraw z drobiu, uczestnicy brali udział w części edukacyjnej – live cooking w wykonaniu Mistrzów Kuchni z międzynarodowej organizacji Euro Toques, warsztatach pod okiem doświadczonych kucharzy oraz wykładach dietetyków na temat zdrowej diety. W ramach konkursu chłopcy przygotowali przystawkę : „Miodowe paté z kurczaka na parzonym cieście z winnym sosem porzeczkowym” oraz danie główne: „Duszoną w miodzie pitnym pierś kurczaka na pureé z białych warzyw z dodatkiem carpaccio z buraka i blanszowanych borowików”.

Gratulujemy odwagi i życzymy samych sukcesów kulinarnych.

Ewa Toruń

 

Comments are closed.
Ważne linki
Kategorie