W ramach realizowanego projektu unijnego o numerze  2024-1-PL-01-KA-VET-000204102 uczniowie Zespołu Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Zawodowego w Pszczelej Woli odbyli niezapomniany staż zawodowy w Portugalii. Przygotowania do wyjazdu rozpoczęły się już wcześniej, obejmując intensywne lekcje języka portugalskiego, zajęcia kulturowe oraz pedagogiczne. Uczniowie mieli okazję poznać podstawy języka, specyfikę kuchni portugalskiej, najważniejsze aspekty życia w tym kraju oraz kwestie związane z bezpieczeństwem – w tym poprzez spotkanie z funkcjonariuszami policji oraz szkolenie BHP.

 

Staż rozpoczął się 27 maja 2025r., wtedy przylecieliśmy do Portugalii, i trwał do11 czerwca 2025r. Grupa składała się z uczniów Technikum Pszczelarskiego kształcącego w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik hodowca koni. Uczniowie kształcący się w zawodzie technik hodowca koni odbywali praktyki w dwóch renomowanych ośrodkach jeździeckich: Trote Centro Hípico oraz Centro Hípico de Norte. Tam zdobywaliśmy wiedzę i umiejętności związane z funkcjonowaniem stajni sportowej, przygotowywaniem i oporządzaniem koni do treningów. Uczestniczyliśmy też w zajęciach treningowych oraz uczyliśmy się poprawnej pielęgnacji koni, ich czyszczenia, lonżowania, a także pogłębialiśmy wiedzę na temat budowy konia i sprzętu jeździeckiego.

 

Natomiast uczniowie kształcący się w zawodzie technik  żywienia i usług gastronomicznych zdobywali doświadczenie zawodowe w dwóch lokalach gastronomicznych: Café Snack-Bar Mercado oraz Restaurante Caldo Entornado. Poznaliśmy proces przygotowywania tradycyjnych portugalskich potraw, takich jak: Hamburguer de frango, Panados de carne de porco, Carne estufada, Frango com arroz e batatas fritas, Filetes de pescada, Bacalhau à Braga, Crocante de Alheira czy Pernil assado.

 

Pobyt w Portugalii był także okazją do poznania kultury i krajobrazu tego pięknego kraju. Zwiedziliśmy  m.in. Povoa de Varzim, Viana do Castelo, Porto (gdzie uczestniczyliśmy w rejsie po zatoce i zwiedzaliśmy lokalne winiarnie), Sameiro, Bom Jesus, Guimarães. Mieszkaliśmy w malowniczej Bradze. W trakcie wyjazdu nie zabrakło również wypoczynku – kilkukrotnie korzystaliśmy z portugalskiego słońca na plaży. Każdego wieczora  miałyśmy okazję spróbować tradycyjnych dań kuchni portugalskiej, spożywając kolacje w restauracji Alma Doce. Degustowałyśmy takie specjały jak: słynne pastel de nata, bułeczki Berlim czy dorsza przygotowanego według portugalskich receptur.

 

Wyjazd do Portugalii okazał się cennym doświadczeniem zarówno zawodowym, jak i osobistym.  Zdobyliśmy nowe kompetencje, w tym kompetencje cyfrowe, poszerzyliśmy horyzonty kulturowe oraz zyskaliśmy pewność siebie w kontaktach międzynarodowych.  Wzrosła nasza świadomość społeczna,  ekologiczna, wiedza o Unii Europejskiej. Była to niezapomniana przygoda, która z pewnością zaprocentuje w naszym przyszłym życiu zawodowym.

 

Stażyści i opiekunowie ZSR CKZ w Pszczelej Woli