22 listopada  2024r. w kuchni programu ,, Miłego Popołudnia z TVP 3 Lublin” królowały potrawy z wykorzystaniem miodu.

Uczniowie Technikum Pszczelarskiego kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych przygotowali i serwowali potrawy, do których przygotowania wykorzystano miód i produkty pszczele ze szkolnej pasieki. Widzowie  programu dowiedzieli się, że miód może być wykorzystywany w kuchni w bardzo przyjemny i urozmaicony sposób każdego dnia  jako dodatek do zup, dań głównych, sałatek, napojów, ciast i deserów oraz przetworów owocowych i warzywnych.

W trakcie programu uczniowie „uwijali” się niczym pracowite pszczółki w ulu i na stole kolejno pojawiały się: knedle z sosem śliwkowo – miodowym, zupa krem z pieczonych warzyw z dodatkiem miodu gryczanego, żeberka w glazurze miodowej, bigos z miodem w chlebkach, marchewka z miodem i rodzynkami, carpaccio z buraka z dresingiem miodowym, kolorowa sałatka z pyłkiem pszczelim, racuchy, jabłka pieczone z miodem i orzechami, pierniki oraz całuski pszczelowolskie, napoje – miętowy oraz imbirowy. Jak widać, możliwości wykorzystania miodów i produktów pszczelich są ogromne i nie powinniśmy ograniczać się w ich wykorzystaniu. Korzystając z czasu antenowego udało nam się zadbać o reklamę szkoły, opowiedzieć o kierunkach kształcenia, zaprezentować ofertę edukacyjną oraz omówić właściwości pierzgi i pyłku pszczelego. To był bardzo udany czas na antenie!

Anna Szcześniak