Uczniowie Zespołu Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Zawodowego w Pszczelej Woli kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych 5 października 2024 r. prowadzili  pokazy kulinarne w czasie trwania projektu: “SMAKOWITE LUBELSKIE, czyli mamy apetyt na Lubelszczyznę”. Jednym z głównych produktów wykorzystywanych w lubelskich potrawach tradycyjnych  miała być kasza gryczana. Zaproponowaliśmy   własne przepisy na wykorzystanie tego gatunku kaszy tak, aby były atrakcyjne dla młodego pokolenia mieszkańców Lubelszczyzny w projekcie pod nazwą: “Przez żołądek do serca młodego Lubelaka”. Potrawy  przygotowywane przez uczniów to:  kasa gryczana palona warzywami, kasza gryczana biała  zapiekana z jabłkami i śliwką węgierką  oraz kluski z kaszy gryczanej białej serwowane z napojami roślinnymi. Wszystkie potrawy okazały się imponująco smakowite i były bardzo chwalone. Uczniowie mieli okazję  uczestniczyć w prelekcji dotyczącej kuchni lubelskiej, którą poprowadził Pan Paweł Ochman, weganin –  autor książek kulinarnych z przepisami kuchni wegańskiej.

Anna Szcześniak