Uczniowie Zespołu Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Zawodowego w Pszczelej Woli kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych 5 października 2024 r. prowadzili pokazy kulinarne w czasie trwania projektu: “SMAKOWITE LUBELSKIE, czyli mamy apetyt na Lubelszczyznę”. Jednym z głównych produktów wykorzystywanych w lubelskich potrawach tradycyjnych miała być kasza gryczana. Zaproponowaliśmy własne przepisy na wykorzystanie tego gatunku kaszy tak, aby były atrakcyjne dla młodego pokolenia mieszkańców Lubelszczyzny w projekcie pod nazwą: “Przez żołądek do serca młodego Lubelaka”. Potrawy przygotowywane przez uczniów to: kasa gryczana palona warzywami, kasza gryczana biała zapiekana z jabłkami i śliwką węgierką oraz kluski z kaszy gryczanej białej serwowane z napojami roślinnymi. Wszystkie potrawy okazały się imponująco smakowite i były bardzo chwalone. Uczniowie mieli okazję uczestniczyć w prelekcji dotyczącej kuchni lubelskiej, którą poprowadził Pan Paweł Ochman, weganin – autor książek kulinarnych z przepisami kuchni wegańskiej.
Anna Szcześniak