Dnia  12 maja 2024r. uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w IV ŚWIĘCIE LUBELSKIEGO SEROWARSTWA  i MLECZARSTWA w Lublinie.

Podczas tegorocznego święta Młodzież Technikum Pszczelarskiego kształcąca się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych prowadziła warsztaty kulinarne dla dzieci. Uczestnicy nie tylko mogli przyglądać się przygotowywaniu potraw ale również pod okiem uczniów mogli zrobić  własne kanapeczki z pastą twarogową, naleśniki z serem, kluski leniwe oraz kotleciki z kaszy gryczanej. Wiele osób było zainteresowanych przepisem na kotleciki. Zabawa dla dzieci i towarzyszącym im opiekunom była wspaniała. Młodzież doskonale spisała się podczas pracy z dziećmi.

Więcej informacji:

https://www.dziennikwschodni.pl/lublin/serowa-moc-w-lublinie,n,1000342920.html

https://youtu.be/6g7UQZYRwfE?feature=shared

https://fb.watch/sbPeLjLiLl/

 

przepis na placuszki gryczane:

Kasza gryczana 500g
twaróg półtłusty  ok 800-1000g
jaja 4 – 5 szt.
masło 100g
budyń waniliowy ( na 0.5 litra mleka)  4 szt.
cukier lub ekstrakt  waniliowy – wg uznania.
sól do smaku
cukier do smaku
bułka tarta do panierowania.

Kaszę gotujemy na sypko z dodatkiem masła w osolonej wodzie ( szklankę kaszy w dwóch szklankach wody) studzimy.
Ser przepuszczamy przez  maszynkę.
Kaszę,  ser, jaja, proszek budyniowy, cukier – dokładnie wyrabiamy.
Formujemy owalne płaskie  I grubości ok 1 cm)  kotleciki obtaczamy je w bułce tartej, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy rozgrzanym do 180 stopni piekarniku ok 20 – 25 minut.( do lekkiego zrumienienia)

Podajemy polane jogurtem

Kotleciki możemy   panierować w jajku, bułce tartej i usmażyć.Smacznego.