Dnia 12 maja 2024r. uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w IV ŚWIĘCIE LUBELSKIEGO SEROWARSTWA i MLECZARSTWA w Lublinie.
Podczas tegorocznego święta Młodzież Technikum Pszczelarskiego kształcąca się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych prowadziła warsztaty kulinarne dla dzieci. Uczestnicy nie tylko mogli przyglądać się przygotowywaniu potraw ale również pod okiem uczniów mogli zrobić własne kanapeczki z pastą twarogową, naleśniki z serem, kluski leniwe oraz kotleciki z kaszy gryczanej. Wiele osób było zainteresowanych przepisem na kotleciki. Zabawa dla dzieci i towarzyszącym im opiekunom była wspaniała. Młodzież doskonale spisała się podczas pracy z dziećmi.
Więcej informacji:
https://www.dziennikwschodni.pl/lublin/serowa-moc-w-lublinie,n,1000342920.html
https://youtu.be/6g7UQZYRwfE?feature=shared
przepis na placuszki gryczane:
Kasza gryczana 500g
twaróg półtłusty ok 800-1000g
jaja 4 – 5 szt.
masło 100g
budyń waniliowy ( na 0.5 litra mleka) 4 szt.
cukier lub ekstrakt waniliowy – wg uznania.
sól do smaku
cukier do smaku
bułka tarta do panierowania.
Kaszę gotujemy na sypko z dodatkiem masła w osolonej wodzie ( szklankę kaszy w dwóch szklankach wody) studzimy.
Ser przepuszczamy przez maszynkę.
Kaszę, ser, jaja, proszek budyniowy, cukier – dokładnie wyrabiamy.
Formujemy owalne płaskie I grubości ok 1 cm) kotleciki obtaczamy je w bułce tartej, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy rozgrzanym do 180 stopni piekarniku ok 20 – 25 minut.( do lekkiego zrumienienia)
Podajemy polane jogurtem
Kotleciki możemy panierować w jajku, bułce tartej i usmażyć.Smacznego.