„Z Pszczelej Woli do Europy”
Staż uczniów Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych ZSRCKZ w Pszczelej Woli w Bradze
( Portugalia) w ramach programu Erasmus+.
Przygodę z projektem Erasmus+ uczniowie klas Żywienia i Usług Gastronomicznych ZSRCKZ w Pszczelej Woli rozpoczęli 15 maja 2021roku od wylotu z lotniska imienia F. Chopina w Warszawie skąd udali się do Porto z przesiadką w Lisbonie, a następnie busem zostali przetransportowani do Bragi. Przez trzy tygodnie stażyści mieszkali w hotelu Basic Braga. W ciągu 15 dni doskonalili swoje umiejętności zawodowe pracując w różnych restauracjach: Pecado da Sé, Taberna Portuguesa, Caldo Entornado, Paletu Taperia, Cartilho, 3Primos, Cante’, O Filho da mãe, Migaitas Estação, Nocha’s Tapas&Wine,
Poszerzali i doskonalili swoje kompetencje z języka portugalskiego i angielskiego. Program stażu oprócz pracy zawierał również bogatą ofertę wycieczek.
Na początek odbyliśmy pieszą wycieczkę po Bradze. Mieliśmy możliwość zwiedzić najważniejsze zabytki miasta.
Braga to jedno z najstarszych chrześcijańskich miast na świecie, założone jeszcze w czasach rzymskich, położone jest w północnej Portugalii. Jest to niezwykle urokliwe miasto, w którym można podziwiać piękną architekturę, a szczególnie przepiękne dekoracje powstałe przy użyciu kafelków azulejos o pięknych barwach. Spacerowaliśmy po ogrodzie Jardim de Santa Barbara. Wśród wielu zabytków zwiedziliśmy: Katedrę Se, Palacio Do Raio, Capela Dos Reis ( Kaplica Królewska) – pochodząca z XIV wieku.
Następnie wzięliśmy udział w wycieczce do Sanktuarium Matki Bożej w Sameiro, Sanktuarium Bom Jesus do Monte w Tenoes, Guimaraes, które jest kolebką władców Portugalii.
Mieliśmy przyjemność odbyć wycieczkę do Porto. Zwiedziliśmy winiarnię „Porto Cruz”, płynęliśmy statkiem po rzece Duero i podziwialiśmy piękne widoki ze słynnego mostu Ponte Dom Luiz.
Niezwykle miłym zaskoczeniem była dla nas wycieczka niespodzianka, podczas której mieliśmy możliwość poznać podstawy surfingu pod okiem instruktorów ze szkoły Salt&Flow.
Na zakończenie stażu odbyła się uroczysta kolacja w Barcelos, podczas której uczniowie otrzymali dokumenty poświadczające ukończenia stażu oraz ocenę wystawioną przez pracodawców.
Portugalia oczarowała młodzież piękną architekturą, bujną roślinnością, bogactwem smaków, a przede wszystkim niezwykłą życzliwością ludzi.
Cytując naszych stażystów:
„Staż był dla mnie wspaniałym przeżyciem z powodu nie tylko zdobytej wiedzy, ale również z powodu poznania ciekawych ludzi i poznania innej kultury”
„Udział w stażu był dla mnie przygodą życia, która być może się już nie powtórzy”
Ewa Wachowska, Aneta Kępowicz